Adlersros vörtbröd
Nedanstående recept räcker till två vörtlimpor.
![](https://cdn3.cdnme.se/4395848/8-3/2014-12-27-1651_549ed596e087c35a4a1fc679.jpg)
INGREDIENSER
1 pkt (50 gr) jäst för söta degar
50 gr smör
5 dl julmust
0,5 påse (45 gr) vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
0,5 dl mörk brödsirap
ca 13 dl vetemjöl
2,5-3 dl russin
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader.
Slå degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin.
Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.
Knåda för hand eller i maskin 10 min.
Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Baka ut två limpor och lägg i smorda formar.
Jäs 40 min under bakduk.
Grädda 1 timme 175 grader.
Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap.
Grädda ytterliggare 10 min.
Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.
![](https://cdn3.cdnme.se/4395848/8-3/2014-12-27-1650_549ed53ce087c33a66cd7dd9.jpg)