Adlersros vörtbröd

Har ett recept på vörtbröd som jag försökt anpassa lite efter mitt tycke och smak. Personligen tycker jag det smakar som ett vörtbröd ska smaka och ser dessutom väldigt fint ut.
Nedanstående recept räcker till två vörtlimpor.
 
 

INGREDIENSER
1 pkt (50 gr) jäst för söta degar
50 gr smör
5 dl julmust
0,5 påse (45 gr) vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
0,5 dl mörk brödsirap
ca 13 dl vetemjöl
2,5-3 dl russin

GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader.
Slå degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin.
Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.

Knåda för hand eller i maskin 10 min.
Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. 

Ta upp degen på mjölat bakbord. 
Baka ut två limpor och lägg i smorda formar.
Jäs 40 min under bakduk.

Grädda 1 timme 175 grader.
Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap.
Grädda ytterliggare 10 min.
Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. 

 
 

Mosstomte

Lagom till Jul testade jag att göra en mosstomte.
Jag visste inte om min idé skulle gå att genomföra så dokumentationen blev tyvärr bara slutresultatet.

Jag nyttjade i alla fall detta för att få till den:

  • Hönsnät
  • Ståltråd
  • Grön bindtråd
  • Rött silkesband
  • Gamla kläder
  • Vitlav
  • Grön mossa 
  • Potatis

  • Jag började med att ordna formen på kroppen av hönsnät och band ihop det med ståltråd. Fyllde det med gamla kläder för att få lite tyngd.
  • Därefter band jag på grön mossa på nätet med bindtråden.
  • Luvan formades även den av hönsnät och ståltråd.
  • På den bands vitlav innan den monterades på kroppen med hjälp av ståltråd.
  • Ett rött silkesband snurrades runt luvan.
  • En bit ståltråd böjdes till, där den ena delen stacks in i potatisen och den andra bands i hönsnätet under luvkanten.

Resultatet blev enligt nedan. =)